Dikey Geçiş Sınavı nedir ve kimler girebilir soruları sıklıkla sorulmakta ve merak edilmektedir. Dikey geçiş sınavı detayları ve tarihleri şu şekildedir!
Üniversite sınavı yaşam boyunca en çok önem verdiğimiz ve hatta hayatımızı değiştiren bir dönüm noktası olarak bilinmektedir. Bu dönüm noktası kimileri için yanlış bir tercih olarak da ortaya çıkabilmektedir. Dikey geçiş sınavları ise bu tarz olumsuz ve yanlış tercih durumlarında bir kurtarıcı olmaktadır.
Geçiş sınavları ile farklı bölümlere belirli şartları karşılayarak geçiş yapmak ve sorununuza çözüm sağlamak mümkün oluyor. Dikey geçiş sınavı şartları ve gerekli belgeler nelerdir detaylandıralım!
Bu Yazıda Neler Var?
Dikey Geçiş Sınavı Nedir Kimler Girebilir?
2000 senesinden bu yana üniversiteler arası geçiş yapmayı sağlayan bu sınavı ÖSYM yapmaktadır. Ön lisans mezunları, meslek yüksekokullar doğrultusunda açık öğretim fakültelerinden mezun olan kişiler de yine hak kazanmaktadırlar. Dikey geçiş ile ön lisansta başarılı olan ve tamamlayan bir kişinin program devamı ve sürekliliği niteliğinde devamlılığını sağlamasıdır.
Program devamı gibi ön lisans durumu lisans olarak devam ettirilebilir olmaktadır. Dikey geçiş sınavları ile lisans programını da tamamlamak mümkündür. DGS sınavına yurt dışından da başvuru yapılabilir. Çoktan seçmeli sorular ile gerekli konulardan öğrenciler sorumlu tutulur. Yeterli puanlar alındığı takdirde geçiş sağlanır.
Dikey Geçiş Sınavı Nedir Nasıl Olur?
Dikey Geçiş Sınavı dahilinde sınava giriş yapanlar 60 Türkçe ve 60 Matematik olmak üzere 120 sorudan sorumlu olmaktadırlar. Ayrıyeten 10 sayısal mantık ve 10 sözel mantık sorusuna da yer verilmektedir. Dikey geçiş sınavındaki emel amaç mantık ve yetenek ölçmektir. Yetenek ve mantık ölçmeye dayalı bu sistem ALES sınavındaki mantığa da benzemektedir.
Elbette ALES daha zorlu bir sınavdır ve Dikey Geçiş Sınavında öğrenci fazla zorlanmaz. Sınav süresi ise 150 dakika olarak belirlenmiştir. Aslında Dikey Geçiş Sınavı ile 2 senelik ön lisans programını, 4 yıllık lisans programı ile tamamlamış olursunuz.
Sınava katılım için herhangi bir sene kısıtlaması yoktur. Mezun olduğunuz seneden itibaren katılım sağlayabilirsiniz. Mayıs ayında başvurular gerçekleştirilebilir. DGS için giriş ücreti de bulunmaktadır.
Yatay ve Dikey Geçiş Sınavı Nedir?
Yatay geçiş ve dikey geçiş oldukça fazla karıştırılan iki benzer kavramlardır. Yatay geçiş sınavında; ön lisans veya lisans öğrencisi eğer farklı bir üniversitede aynı programa geçmek istiyorsa hak kazanır. Fakat ön lisans diploması ile lisans programı tamamlamak isteyen kişiler dikey geçiş sınavına girmelidirler.
Örnek vermemiz gerekirse Dumlupınar Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci Kocatepe Üniversitesine geçiş yapmak isteyebilir. Bu durum Yatay Geçiş Sınavı ile mümkün olur ve gereken şartlar da karşılanarak bu geçiş gerçekleşmelidir.
Yatay geçiş sağlamak için dönem içerisinde alınan ders notlarının yeterli olması da yetebilir. Not ortalaması bir yeterlilik olabilirken aynı zamanda sınavına girmek de yine bir yöntemdir. Dikey geçiş ile ise teknikerlik ön lisans programı alan birisi sınavı başarı ile geçerek mühendislik alanına geçebilir. Yatay ve dikiş geçiş sınavlarını bu şekilde geçebilirsiniz ve başarı sağlayabilirsiniz.
Her iki sınava girmek için de farklı şart ve gereklilikler vardır.
Dikey geçiş sınavı için öncelikle başvuru işlemlerine başlamanız gerekir. Dikey Geçiş Sınavı başvuru işlemlerini ÖSYM üzerinden online bir şekilde yapabilirsiniz. Yazılı bir şekilde çoktan seçmeli sorular ile sınav gerçekleştirilir. Sınava girmesi gereken ve tabi tutulan kişiler için tanınmış olan hak ve şartlar yer alır.
Dikey Geçiş Sınavı Nedir Nasıl Yapılır?
Eşit ağırlık şeklinde oluşturulan sınav içerisinde mantık sorularına da yer verilmektedir. Dikey geçiş yaparak ilerleme kaydetmek son derece mümkündür. Dikey Geçiş Sınavı nedir ve ne gibi şartları içerir soruları sıklıkla sorulmaktadır.
Yatay Geçiş Sınavı ile sıklıkla karıştırılan Dikey Geçiş Sınavı daha farklı şartlar ile adayı karşılar. Geçiş sınavları ile siz de hakkınızı alabilir ve şansınızı deneyebilirsiniz. Şansınızı olumlu ve bilinçli bir yönde kullanmak size başarı dolu bir rota oluşturur.