Dikkat Dağınıklığı Nasıl Geçer ?

Halk arasında herhangi bir konuya dikkatini verememek biçiminde basit şekilde tanımlanabilen dikkat dağınıklığı, Psikoloji biliminde mental bir bozukluk olarak sınıflandırılmıştır. Dikkat dağınıklığı, bedensel ya da zihinsel herhangi bir işi konsantre olarak sürdürememe durumu olarak ifade edilmektedir. Dikkat dağınıklığında kişi, kendini işine verememektedir. Genellikle okul çağı çocuklarında akademik yetersizlik sebebi olarak tanınan dikkat dağınıklığı, tüm bireyleri ve yetişkinleri de etkileyen yaygın bir sorundur. Bu nedenle her yaştan birey, dikkat dağınıklığı nasıl geçer konusu ile ilgilenmektedir.

Dikkat sorunları ve bozukluklarında ilk olarak bilinmesi gereken, bazı durumlarda profesyonel yardım gerekebileceğidir. Dikkat dağınıklığının kişinin ya da öğrencinin tüm performansını etkilediği, kazalar gibi kişinin hayat fonksiyonlarına zarar verici durumlara yol açtığı, çoğunlukla sebebi anlaşılamaz biçimde ansızın başladığı durumlarda tıbbi destek alınmalıdır. Bununla birlikte kişinin farkında olduğu derecede , basit düzeyde bir dikkat dağınıklığı çeşitli pratiklerle düzenlenebilmektedir.  Okul çağı çocukları söz konusu olduğunda ise durum biraz daha önem kazanmaktadır. Bu nedenle  dikkat dağınıklığı nasıl geçer sorusunun yanıtı ile ilgili okul psikolojik danışmanlarından destek talep edilmelidir. Çocukların dikkat dağınıklılığı düzeyleri uzmanlar tarafından testlerle belirlenmeli vesebebi araştırılarak altında örseleyicibir yaşantının bulunup bulunmadığı anlaşılmalıdır.

Maddeler halinde dikkat dağınıklılığı nasıl geçer sorusu şu şekilde yanıtlanabilir:

  • Dikkat dağınıklılığının kökeninde örselenmiş bir yağantı varasa psikolojik danışma ile öncelikle bu yaşantı üzerinde çalışılmalıdır,
  • Dikkat dağınıklılığına sebep olan faktörler bazen çocuğun üzerindeki aşırı akademik baskıdan kaynaklanır. Bu durumda aile danışmanlığı etkili olmaktadır.
  • Dikkat dağınıklılığı gerekli halklerde ilaçla tedavi edilmelidir.
  • Dikkat dağınıklığı için en iyi pratik kitap okuma alışkanlığı kazanmaktır.

Ders çalışırken dikkat dağınıklığı nasıl giderilir ?

Akademik başarının ilk şartlarından biri, dikkatini toplayarak ders dinlemek ve çalışma esnasında konuya dikkat verebilmektir. Bu nedenle öğrenciler, dikkat dağınıklığı nasıl geçer sorusunun yanıtını sıklıkla aramaktadır.

Ders çalışırken dikkat dağınıklığı nasıl giderilir? Ders çalışırken dikkatini toparlayabilmek ve dikkat dağınıklığını engellemek basit pratiklerle mümkündür:

  • Ders sırasında dikkat dağınıklığı yaşamamak için öncelikle çalışılan ortamda dikkat dağıtıcı ses, müzik, görüntü, görsel ve eşya olmamalıdır. Çalıma masasının düzenli ve az eşyalı olması, dikkat dağınıklığını engeller.
  • Ders çalışırken kısa aralar mutlaka verilmeli ve her 45-50 dakikada bir 10 dakika mola kullanılmalıdır. Molalarda derse dönmeyi engelleyen, konsantrasyonu bozan herhangi bir telefon görüşmesi yapılmamalı,  çok farklı bir işin başına geçilmemelidir. Aileler de çocukların ders saatlerinde öğrencilerin kafasına takacağı hususlara, ev içi tartışmalara karşı dikkatli olmalıdır.
  • Ders çalışırken konsatre olabilmek için günde en az 2 saati kitap okuma etkinliği ile geçirmeli ve kitap okuma alışkanlığı mutlaka kazanılmalıdır.
  • Ders çalışırken dikkat dağınıklığını engellemenin en etkili yollarından biri de herhangi bir sorunun yaşandığı, kritik bir anda ders çalışma zamanını psikolojik olarak sakinleşilen bir saate ertelemektir.
  • Ders çalışırken dikkatin dağılmaması için tam bir motivasyon ve konsantre halinde dersin başına geçilmelidir. Bu nedenle planlı ve programlı çalışma, hergün aynı saatlerde masanın başında olma konsantreyi de arttıracağından dikkat dağınıklığının çözümünde etkilidir.
  • Ders çalışırken dikkat dağınıklığı nasıl geçer ? Ders esnasında dikkat dağınıklığı yaşadığınızı hissettiğinizde konsantrasyonu tekrar sağlamak için çalıştığınız masaya dokunarak, pencereyi açıp içeriye temiz havanın dolmasını sağlayarak anda olduğunuzu kendinize hatırlatablirsiniz. Ders sırasında ‘şuan ders çalışıyorum, buradayım, kendimi konuya vereceğim’ şeklinde kendinizde farkındalık yaratabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Zeka soruları ve cevapları

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram