Meslek seçimi, bir bireyin hayatındaki önemli aşamalardan birisidir. Meslek seçme ve kariyerini şekillendirme zamanı geldiğinde, bireyler en doğru kararı vermek isterler. Çünkü meslek, insan hayatında en önemli yere sahip olgulardan biridir ve insanın hayatı boyunca ona eşlik edebilen bir kavramdır. Özellikle öğrencilik yıllarında üzerine çok fazla düşülen bir konudur.
Meslek, insanın kendini ifade ettiği alanlardandır. Zira insan, hayatının büyük bir bölümünü, mesleğini icra ederek geçirir. Her insan hem seveceği hem de iyi bir şekilde geçinebileceği bir meslekte çalışmak ister. Bunun için meslek seçimi çok önemlidir. Peki meslek seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Bu Yazıda Neler Var?
- Meslek Seçimi Nedir? Neden Önemlidir?
- Meslek Seçimi Nasıl Yapılmalıdır? Hangi Meslek Bana Uygun?
- Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Meslek Seçiminde Etkili Olan Psikolojik Faktörler
- Meslek Seçiminde Etkili Olan Sosyolojik Faktörler
- Meslek Seçimi Testi Yararlı mıdır?
- Ortadoğulular Eğitim Kurumları ile Hayalinizdeki Mesleğe Adım Adım!
- Profesyonel, Yenilikçi ve Deneyimden Beslenen Bir Eğitim Anlayışı
- Sık Sorulan Sorular
- Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?
- İleride Hangi Mesleklerin Önü Açık?
Meslek Seçimi Nedir? Neden Önemlidir?
Meslek seçimi, bir bireyin kendisine açık olan meslekleri çeşitli yönleriyle değerlendirdikten sonra kendi ihtiyaçları ve beklentileri açısından istenilen yönleri çok, istenilmeyen yönleri az olan birine yönelmeye karar vermesidir. Esasen buradaki seçim kavramı oldukça geniş bir kavramdır. Her zaman spesifik olarak bir işe ya da mesleğe yönelmeyi içermeyebilir.
Meslek seçmek çok önemlidir ve her insanın hayatındaki kritik aşamalardan biridir. Meslek seçmenin önemli olmasının nedeni, bireyin mesleği uzun yıllar yapacak olması ve hayatının büyük bir bölümünü buna ayırmasıdır. Özel hayat insan için ne kadar önemliyse ve insanın mutluluğunu etkiliyorsa, şüphesiz meslek de o kadar etkiye sahiptir.
Meslek Seçimi Nasıl Yapılmalıdır? Hangi Meslek Bana Uygun?
En mantıklı meslek seçimi nasıl olur sorusunun elbette direkt bir cevabı yoktur. Ancak iyi bir meslek seçimi yapılabilmesi için öncelikle bireyin kendisini çok iyi tanıması gerektiği söylenebilir. Birey; kendi özelliklerinin farkında olmalı, hangi özelliklere ve hobilere sahip olduğunu, hangi nitelikleri taşıdığını bilmelidir. Herkes kendisi için en uygun olan mesleği seçmek, bu meslekte başarılı ve mutlu olmak ister.
Kişi kendi özelliklerini iyi bir şekilde tanıdıktan sonra, mevcut koşul ve seçeneklerin farkında olmalıdır. Kendisini tanıdıktan sonra meslekleri iyi bir şekilde tanımalı, hangi mesleğin hangi özelliklere sahip olduğunu iyi bilmelidir. Sonra ise buna göre bir seçimde bulunmalıdır. Gerek bireyi tanıma, gerekse meslekleri tanıma iyi bir rehberlik hizmetini gerektirir. Ortadoğulular Eğitim Merkezi olarak, profesyonel eğitmenlerimizle meslek seçimi sürecinde size yardımcı olacak rehberlik hizmetini sunuyoruz.
- Kişinin kendini tanıması
- Kişinin meslekleri tanıması
- Kendi özellikleriyle uygun olan bir mesleği eşleştirmesi
Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Doğru meslek seçimi yapmak, meslek seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini iyi bilmekten geçer. Bir kişinin, bir mesleği seçmesini etkileyen birçok kriter bulunmaktadır. Bu kriterler bir araya gelerek meslek kararını oluştururlar. Bunlar meslek seçerken dikkat etmeni gereken kavramlardır. Özellikle bulunduğunuz okul ya da eğitim kurumu size bu konuda iyi bir destek sunmalıdır.
Ortadoğulular Eğitim Merkezi olarak tüm öğrencilerimize, kendi bireysel özelliklerine uygun eğitim veriyor ve rehberlik hizmeti sunuyoruz. Eğitim – öğretim sürecini dinamik bir süreç olarak ele alan bakış açımızla her öğrenciyi değerli görüyor ve onlara iyi birer kılavuz olacak öğretmenlerimizle süreci yürütüyoruz. Meslek seçerken etkili olan faktörler temel olarak iki başlıkta toplanabilir.
Psikolojik (Bireysel) Faktörler | Sosyolojik Faktörler |
Yetenek | Aile |
Zeka | Sosyoekonomik Düzey |
İlgi | Cinsiyet |
Mesleki Değer | İnançlar/Gelenek |
Yetkinlik Beklentisi | Ahlak |
Kişilik | Kültür |
Benlik Algısı | Sosyalizasyon |
Meslek Seçiminde Etkili Olan Psikolojik Faktörler
Meslek seçimi sürecinde etkili olan bireysel faktörlerde akla ilk olarak yetenek ve ilgi gelmektedir. Zira meslek seçmede en önemli iki unsur sırasıyla yetenek ve ilgidir. İnsan yapamadığı ve sevmediği bir işte mutlu ve başarılı olamaz. Fakat bunlar meslek seçmede en etkili unsurlar olsa da diğerleri de dikkate alınmalıdır.
Örneğin mesleki değer, meslekten beklenen şeydir. Herkesin meslekten beklentisi, yani mesleki değeri farklı olabilmektedir. Yetkinlik beklentisi, kişinin bir konuda başarılı olup olamayacağına dair kendine duyduğu inançtır. Kişilik de meslek seçmede en etkili unsurlardandır. Birey kendi kişiliğine uygun, kendi kişiliğine hitap eden bir meslek seçmelidir.
Meslek Seçiminde Etkili Olan Sosyolojik Faktörler
Meslek seçimi yalnızca bireysel faktörlerin etkili olduğu bir kavram değildir. Sosyolojik faktörler de meslek seçimi ve kariyer şekillendirmede etkilidir. Cinsiyet, aile, sosyoekonomik düzey, kültür gibi unsurlar da kişinin seçtiği mesleği etkilemektedir. Örneğin bir birey için elbette en doğrusu kendi istediği ve kendisine uygun olduğunu düşündüğü mesleği seçmesidir. Ancak bunu yaparken ailesinin de görüşlerini almalıdır.
Sosyalizasyon, toplumsallaşma anlamına gelmektedir. Bireyler, toplumda gördüklerini örnek alırlar ve birtakım meslekler bir toplumda ya da belli zamanlarda gözde olabilmektedir. Aynı şekilde sosyoekonomik düzey seçilen meslek üzerinde belirleyici olabilir. Bireyin içinde yetiştiği, ailesinin içinde bulunduğu sosyoekonomik düzey onun ihtiyaçlarını, hayata bakış açısını ve seçeceği mesleği etkiler.
Meslek Seçimi Testi Yararlı mıdır?
Meslek seçimi işleminin daha isabetli olması adına birtakım testle kullanılabilmektedir. Fakat meslek seçmeye yardımcı olmak adına test kullanmak şart değildir. Testler, tek başına bireyin seçeceği mesleği göstermede yeterli değildir. Bununla beraber güvenilir bir test, bireyin meslek seçimi için çok fazla şey söyler. Ayrıca bireyle görüşmeyle alınan diğer bilgilerle beraber kullanıldığında son derece faydalı olmaktadır.
Özellikle yeteneğe göre meslek seçimi testi sıkça kullanılmaktadır. Çünkü yetenek, meslek seçimi için en önemli faktördür. Meslek seçimi ve kariyer şekillendirmede ilk olarak yetenek gelir, yani ilk sağlanması gereken kriterdir. Yeteneği ilgi, ilgiyi ise mesleki değerler takip eder.
Ortadoğulular Eğitim Kurumları ile Hayalinizdeki Mesleğe Adım Adım!
Ortadoğulular Eğitim Merkezi, alanında uzman, profesyonel ve deneyimli eğitmenleri ile öğrencilerini bütüncül olarak yetiştiriyor. Öğrencilere yalnızca ders öğretimi yapmıyor, onların sosyal ve duygusal gelişimine de odaklanıyor. Öğrenciler, hayalindeki mesleğe eğitim kurumlarımız aracılığıyla hazırlanıyor. Öğrenci, birey ve başarı odağıyla şekillendirdiğimiz sistemde her öğrenci, kendi özgün ve değerli var oluşuyla eğitim görüyor.
Profesyonel, Yenilikçi ve Deneyimden Beslenen Bir Eğitim Anlayışı
Alanında profesyonel olan uzmanlarımız, her daim yaratıcı düşünceyi ve yenilikçiliği merkeze alan bakış açımız ve 22 yıllık deneyimimizle eğitim veriyoruz. Kola ulaşım sağlayabileceğiniz, merkezi konumlarda bulunan eğitim kurumlarımızla hizmet sunuyoruz. Öğrenci ve veli memnuniyetini merkeze alan kurumumuz, yılın en iyi eğitim markası ödülünü kazandı.
Kurumumuz rehberlik hizmetlerine de son derece önem veriyor. Ayrıca her bireyi ayrı ayrı tanıyıp yönlendirmenin ve bunu çağdaş bakış açısıyla yapmanın önemine inanıyoruz. Bu nedenle meslek seçme sürecinde de öğrencilerimizi yanındayız.
Sık Sorulan Sorular
Meslek seçim kavramı ve bu sürece dair sorulan diğer sorular da aşağıda yer almaktadır. Gerek bireysel gerek sosyolojik birçok faktörün etkili olduğu bu kavramla ilgili sık sorulan sorular şu şekilde…
Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?
Doğru meslek seçmek için birey kendi özelliklerini iyi tanımalıdır. Aynı zamanda meslekler hakkında da kapsamlı bilgi edinmeli, bu meslekleri bizzat gözlemlemelidir. Buna göre kendine uygun mesleği seçmelidir. Meslek seçmenin bir süreç olduğunu ve birçok faktörden etkilendiğini unutmamalıdır.
İleride Hangi Mesleklerin Önü Açık?
Geleceğin meslekleri olarak genellikle teknolojiye, yapay zekaya ve yazılım sektörüne yönelik meslekler gösteriliyor. Bu alanlardaki mühendislikler, tasarımcılar ve uzmanlıklar geleceğin meslekleri olarak görülüyor.