2024 TYT-AYT Matematik Konuları Neler?

TYT-AYT Matematik konuları 2024 dahilinde konu başlıkları ile verilmiştir. İşte en çok çıkan ve sorumlu olunan konular ve konu başlıkları!

Çalışma stratejisini doğru bir şekilde oluşturmak ve böylelikle başarılı sonuçlar elde etmek her zaman için geçerli olmaz. Ders çalışma planında ders konu dağılımını doğru bir şekilde gerçekleştirmek de bu aşamada son derece önem taşımaktadır.

Öğrenciden temelde istenen talep, sorumlu tutulan konular üzerinde soru çözme becerisi geliştirmesidir. Özellikle bu durum her ders ve her ders mantığı için değişiklik göstermektedir. 2024 senesinde güncellenen ve dğeişen yeni konu başlıkları Matematik dersi için şu şekildedir!

TYT-AYT Sınavı Nasıl Gerçekleşir?

tyt hazirlik
TYT-AYT SINAVI

TYT sınavı Temel Yeterlilik Testi açılımı ile geçmektedir. Sınav dahilinde öğrencinin sorumlu olduğu dersler başlıca; Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimler testleri olarak ayrılmaktadır. Temel Yeterlilik Testi kapsamında aslında temelde istenen istek, öğrencilerin mantığı devreye sokarak soruları çözmesidir.

TYT-AYT Matematik konuları dahilinde test çözme teknikleri arasında yer alan yeni nesil sorular TYT sınavında sıklıkla tercih edilir ve sorulur. Öğrenci bu soru stiline alışkın olmalıdır ve son derece hızlı bir şekilde mantığı hızla kavrayarak yeni nesil taktikleri kullanarak soruları çözmelidir.

Temel konuların daha mantığa yayılmış hali ile karşı kaşıya kalacağınız bu soru stillerinde yeni nesil eğitim taktikleri, öğrencileri sınava hazırlamaktadır. Sorulan sorular içerisinde yer alan konulara bakıldığında görülmektedir ki lise hayatı boyunca temel olarak alınan konu başlıkları ile karşılaşılır.

AYT sınavı açılımı ise Alan Yeterlilik Sınavı şeklindedir. Bu kısımda her öğrenci aynı sınava sorumlu değildir. Öğrencinin yönelmiş olduğu ve seçimde bulunmuş olduğu bölüm neticesinde bir soru sorumluluğu ile karşı karşıya kalınır. Sayısal, Eşit Ağırlık, sözel ve dil bölümü olarak lisede bölünen ve öğrencilerin seçimi doğrultusunda yoğunlaşma sağlanan birtakım bölümler bulunmaktadır.

Bu bölümle doğrultusunda görülmektedir ki AYT sınavında öğrenci bölümü ile alakalı derslere yönelim sağlamalıdır. Yerleştirme sırasında hesaplanan puan ağırlığı da çözülen bölüm dersi sorularına göre belirlenir.

TYT-AYT Matematik konuları her iki sınav için de farklılık gösterir. Alan Yeterlilik Sınavı dahilinde sorumlu olunan konular genellikle lisenin 3. ve 4. sınıf müfredatı ağırlıklı olmaktadır. Ortamda ağır rekabetin olduğu varsayıldığında öğrencinin tam teşkilat hazırlanmaktan başka bir şansının olmadığı görülmektedir.

TYT-AYT Matematik Konuları Nelerdir?

TYT-AYT Matematik konuları nelerdir ve hangi konu başlıkları altında toplanır sorularına cevap vermekteyiz. Matematik dersi hesaplanma katsayısı en yüksek olan derslerden birisidir. Türkçe il eşit katsayıya sahi olan Matematik her iki aşamalı sınavda da oldukça hayat belirleyici etkiye sahiptir.

Bu bağlamda TYT hazırlığının yapılması AYT temeli için de yarar sağlamaktadır. AYT Matematik temel Matematik konuları haricinde daha çok uzmanlaşılmaya yönelik alan konularını içerir. TYT Matematik dersinde ise temel konular daha çok kendisini göstermekte ve problem soru çeşitleri sıklığını oluşturmaktadır. YKS sınavı 3 temel sınav ile oluşturulmaktadır.

  • Temel Yeterlilik Testi (TYT)
  • Alan Yeterlilik Testi (AYT)
  • Yabancı Dil Testi (YDT)

1-TYT Matematik Konu Başlıkları 2024!

yabanci dil ogrenmenin faydalari

TYT Matematik konuları temel ağırlıklı müfredat sonucunda sunulmaktadır. Öğrencini daha çok problem çözme yeteneğini ortaya çıkarmak hedeflenirken aynı zamanda mantık sorularına da sıklıkla yer verildiğini görmekteyiz. TYT-AYT Matematik konuları dahilinde TYT 120 sorudan oluşmakta ve süre olarak 165 dakika verilmektedir. 2024 Konu başlıkları ise şu şekildedir:

  1. Temel Kavramlar
  2. Sayı Basamakları
  3. Bölme ve Bölünebilme
  4. EBOB- EKOK
  5. Rasyonel Sayılar
  6. Basit Eşitsizlikler
  7. Mutlak Değer
  8. Üslü Sayılar
  9. Köklü Sayılar
  10. Çarpanlara Ayırma
  11. Oran Orantı
  12. Denklem Çözme
  13. Problemler
  14. Kümeler Kartezyen Çarpım
  15. Mantık
  16. Fonksiyonlar
  17. Polinomlar
  18. 2. dereceden Denklemler
  19. Permütasyon ve Kombinasyon
  20. Olasılık
  21. Veri- İstatistik

Konu başlıkları içerisinde yer alan Problemler konu başlığı da kendi içerisinde ayrılmaktadır. Problemler:

  1. Sayı Problemleri
  2. Kesir Problemleri
  3. Yaş Problemleri
  4. Hareket Problemleri
  5. Işçi Emek Problemleri
  6. Yüzde Problemleri
  7. Kâr Zarar Problemleri
  8. Karışım Problemleri
  9. Grafik Problemleri
  10. Rutin Olmayan Problemleri

2-AYT Matematik Konu Başlıkları 2024 | TYT-AYT Matematik Konuları!

TYT-AYT Matematik konuları dahilinde Alan Yeterlilik Testi konu başlıkları da belirlidir. Alan Yeterlilik Testi daha çok alana yönelik müfredat içeriğine sahiptir ve TYT’de olduğu gibi bir mantık problemi mantığı çok hakim değildir.

Alan Yeterlilik Testi (AYT) 80 sorudan oluşmakta ve 180 dakika süre verilmektedir. Süre ayrımından da anlaşıldığı üzere TYT’de hız çok önemliyken AYT’de daha çok uzmanlık gerektiren konu başlıklarında kendini geliştirmek önemlidir. TYT-AYT Matematik konuları dahilinde AYT Matematik konu başlıkları şu şekildedir:

  1. Temel Kavramlar
  2. Sayı Basamakları
  3. Bölme ve Bölünebilme
  4. EBOB- EKOK
  5. Rasyonel Sayılar
  6. Basit Eşitsizlikler
  7. Mutlak Değer
  8. Üslü Sayılar
  9. Köklü Sayılar
  10. Çarpanlara Ayırma
  11. Oran Orantı
  12. Denklem Çözme
  13. Problemler
  14. Kümeler Kartezyen Çarpım
  15. Mantık
  16. Fonksiyonlar
  17. Polinomlar
  18. 2. dereceden Denklemler
  19. Permütasyon ve Kombinasyon
  20. Binom ve Olasılık
  21. İstatistik
  22. Karmaşık Sayılar
  23. 2. Dereceden Eşitsizlikler
  24. Parabol
  25. Trigonometri
  26. Logaritma
  27. Diziler
  28. Limit
  29. Türev
  30. İntegral

TYT-AYT Matematik Konuları Net Artışı Nasıl Sağlanır?

ankara dershane

TYT ve AYT Matematik netlerinizi arttırmak istiyorsanız temelde yapmanız gereken belli başlı hususlar vardır. Geçmiş yıllar soruları ve soru dağılımlarını incelemeli ve hangi konular daha ağırlıklı sorulmuş mutlaka not edin.

Mesela TYT’de Problemler konu başlığına fazlaca önem verilmektedir. Bu da demek oluyor ki Problemler konu başlığına sıkı bir şekilde çalıştığınızda netleriniz hızlı bir şekilde artmaya başlayacaktır. TYT-AYT Matematik konuları detaylı bir şekilde incelenmeli ve soru dağılımına dikkat edilerek öncelikli bir ders çalışma planı oluşturulmalıdır.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram