TYT Türkçe konuları sınavdan iyi bir puan almak isteyen her adayın önemsemesi gerekenlerin başında yer alıyor. Çünkü ÖSYM tarafından hazırlanan sorularda üniversiteye girmek isteyen her aday, sınavın ilk oturumu olan ve içerisinde Türkçe sorularının da bulunduğu Temel Yeterlilik Testi’ne katılmakla sorumlu tutuluyor. Oldukça geniş bir konu yelpazesine sahip olan Türkçe dersi puanlar üzerinde de etkili oluyor.
Bu Yazıda Neler Var?
TYT Türkçe Konuları
Yükseköğretime geçişin ilk basamağı olan Temel Yeterlilik Testi’nde tüm adayların girmesi gereken ortak bir müfredat vardır. Bu alanda adaylar milli eğitim bakanlığı müfredatından sorumludur. Bu kapsamda TYT Türkçe konuları alanında 40 soru mevcuttur. Bunun yanı sıra:
- Sosyal Bilimler ( Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü 5 ) :20 soru
- Temel Matematik:40 soru
- Fen Bilimleri (Fizik 7,Kimya 7, Biyoloji 6):20 soru şeklinde toplam 120 soru adaylara sorulacaktır. Süre olarak ise 165 dakika verilecektir.
Türkçe dersi kapsamında gelecek konular ise genel olarak okuduğunu anlama ve yorumlama, Türkçe’yi doğru kullanma, kelime hazinesi, imla kuralları ve cümle bilgisini ölçmeye yönelik sorular oluyor.
TYT Türkçe Konuları ve Soru Dağılımı
TYT Türkçe konuları kapsam bakımından oldukça geniş bir ölçektedir. Ayrıca sınav puanına da yüzde 33 gibi bir katkısı vardır. Aşağıdaki tabloyu inceleyerek konu başlıklarını ve soru dağılımları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Konu Başlıkları | Ortalama Soru Sayısı |
Sözcükte Anlam | 3-5 |
Cümlede Anlam | 3-7 |
Paragraf Bilgisi | 20-25 |
Ses Bilgisi | 1-3 |
Dil Bilgisi | 2-5 |
Anlatım Bozukluğu | 1-2 |
Yazım Kuralları | 1-3 |
Noktalama İşaretleri | 1-3 |
Bu sınavda 40 adet Türkçe sorusu sorulmaktadır. Genel başlıklar yukarıdaki gibidir. Ancak bu başlıklar içinde sorulan bazı sorular birden fazla kazanımı yoklayacak şekilde sorulmaktadır. Bu sınav için toplam verilecek süre 135 dakikadır.
TYT Türkçe Sınavına Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Sınava girecek her aday ve ebeveynlerinin en çok araştırdığı konuların başında sınava hazırlanma süreci geliyor. Bu süreç hakkında yeterli bilginiz yoksa Ortadoğulular Eğitim Kurumları’nı ziyaret ederek rehberlik servisimizden destek alabilirsiniz. Bunun yanı sıra genel anlamda şu noktalara dikkat ederek hazırlığınızı yapabilirsiniz.
- İlk olarak konu eksiklerini tamamlamaya özen gösterin.
- Konuları parçalara bölerek tamamlayınız ve mutlaka pekiştirme amacıyla soru çözümü yapın.
- Özellikle paragraf konularını daha rahat çözebilmek ve okuma hızınıza arttırmak adına kitap okumayı ihmal etmeyin.
- TYT Tarih konuları gibi kolay unutulabilen konuları günlük, haftalık ve aylık periyotlar şeklinde tekrar ediniz.
- Sınavdan önce mutlaka çıkmış sorulara göz atın. Bu size soru tarzına alışmak yönünden katkı sağlayacaktır.
- Türkiye geneli deneme sınavlarına katılarak ortalamanızı görün. Deneme esnasında uzun paragraflar ile zaman kaybetmeyin. Önceliği daha kolay çözebildiğiniz konuları verin.
- Eksiklerinizi tamamladıktan sonra süre tutarak çalışmaya özen gösterin. Unutmayın sınavda zaman yönetimi çok önemlidir. son dönemlerde yeni nesil soruların uzunluğu ve karmaşık yapısı öğrencileri en çok zorlayan konuların başında geliyor. Bu yüzden iyi bildiğiniz konudan başlayın.
- Yanlışlarınızı analiz edin.
- Kavram yanılgılarınız üzerinde çalışın.
- TYT Matematik konuları ile birlikte büyük bir paya sahip olan TYT Türkçe konuları üzerinde çalışırken not alarak ilerlemeye özen gösterin.
Sık Sorulan Sorular
Konu ile ilgili olarak en çok sorulan sorulara ve cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – TYT Dil Bilgisi Konuları Nelerdir?
TYT Türkçe konuları içerisinde bulunan dil bilgisi alanında ders müfredatına uygun olarak şunlar bulunur:
- İmla Kuralları: Noktalama işaretleri, büyük ve küçük harf kullanımı, yazım kuralları vb.
- Cümle Bilgisi: Cümlenin öğeleri, cümle yapısı, anlatım bozuklukları vb.
- Sözcük Bilgisi: Anlam bilgisi, kelime grupları ve türleri vb.
- Türkçenin Yapısı: Ses olayları, hece bilgisi, köken bilgisi vb.
2 – TYT Hangi Derse Kaç Dakika Ayırmalıyız?
Sınav için verilen toplam süre 135 dakikadır. Ortalama olarak her soru başına 1,125 dakika gibi bir süre düşmektedir. Bu süre TYT Fen konuları gibi farklı alanlarda değişkenlik gösterebilir. Sürenin verimli kullanılması önemlidir.
3 – Sayısal Öğrencisi TYT’ de Türkçe Çözecek mi?
TYT sınavı üniversiteye girmek isteyen her adayın mutlaka girmesi gereken bir sınav türüdür. YKS’nin ilk oturumunu oluşturan TYT Türkçe test alanında elde edilen başarı oranı sayısal öğrencilerini de sıralama da üst sıralara yükseltecektir.