Ankara, yıl içinde çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda ulusal ve uluslararası organizasyonun yapıldığı ve çok çeşitli nedenlerle sürekli bir turist akışının olduğu Ankara’ ya gelenler, Ankara’da ne yenir sorusunu da soruyor. Ankara ile özdeşleşmiş yemekler denildiğinde ilk akla gelense Ankara tavası. Kemikli et ve şehriye ile yapılan bu tava yemeği, Ankara’ da tadılması gereken lezzetlerden. Ankara sarması da Ankara’ ya yolu düşenlerin mutlaka yerinden tatması gereken tatlılardan. , Ayrıca Ankara’ nın kültürü içinde kelle paça ve kelle paça çorbacılar da bir hayli ünlü. Geceleri arkadaş grupları ile gidilen kelle paça çorbacıları, Ankara’ da mutlaka denenmesi gereken lezzet merkezleri arasında. Ankara’ da şehrin kültürüne ait olmasa da şehre yapılan gezilerde çok nezih mekanlarda ve işin ustalarından tadabileceğiniz yemekler :
- Kokoreç
- Kumpir
- Haşlama
- Ciğer
- Yaprak döner
- Fıstıklı baklava
Ankara’da yemek yenecek yerler
Ankara’da ne yenir ? Ankara’ da kelle paça Maraşlı Çorbacı’ da, kokoreç ise Ulus Kokoreççi Hacı’ da yenir. Ayrıca Atatürk Orman Çiftliği kokoreççilerinde geceleyin kokoreç yeme keyfi mutlaka denenmelidir. Ciğer, Çankaya’ da meşhur Çiğerci Apo’ da tadılabilir. Ankara Kızılay’ da da tadılabilecek yaprak döneri ile de ünlüdür. Çankaya Lokantası ise yaprak döner denildiğinde ilk akla gelen işletmelerden. Baklavacı Hacı Baba’ da mutlaka ziyaret edilmesi gereken lezzet mekanları arasında yer alıyor. Ev yemeklerinden vazgeçemeyenler, çeşit çeşit sulu yemek lezzetini Ulus Boğaziçi Lokantası’ nda tadabilirler. Ankara’da yemek yenecek yerler ve Ankara’ nın yöresel tatlarının denenebileceği mekanlar:
- Beypazarı güvecini Tarihi Taş Mektep Restaurant’ ta tadabilirsiniz.
- İnceğiz çorbası Yenimahalle Beyköz Restaurant’ ta oldukça makul fiyata içilebilir.
- Ankara tavası Altındağ Emin Usta’ da yenir.
- Soslu soğanlı dürümü tatmak için en iyi mekan Çankaya Özçelik Aspava’ dır.
- Efelek sarması, Çayyolu Çalgan Saklıköy’ de tadılabilir
- Aş çorbası, Yenimahalle Beyköz Restaurant’ ta mutlaka denenmelidir.
- Ankara’ da bazlama, katmerli gözleme gibi hamur işi tatlar da Ankara yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Ankara Liva Pastanesi’ nde zengin bir kahvaltı ile bu yöresel tatlardan denenebilir.
- Esnaf lokanlarında bici aşı mutlaka tadılması gereken Ankara lezzetleri arasında.
Ankara’nın yöresel yemekleri
Ankara tavası Ankara’nın yöresel yemekleri arasında ilk akla gelendir. Ayrıca tatlı olarak Ankara sarması, oldukça ünlüdür. Ankara’da ne yenir denildiğinde akla gelen Ankara’ nın yöresel lezzetleri:
- Beypazarı güveci mutlaka tadılmalıdır. Kuzu eti, kuyruk yağı ve pirinçle hazırlanan güveç, ülke genelinde sevilen bir tatdır.
- İnceğiz çorbası, kuzu eti ve haşlanmış nohutla hazırlanan hem lezzetli hem de besleyici bir tattır.
- Tantak tridi, Ankara’ da hemen hemen her restaurantta söyleyebileceğiniz çemen ve kıyma ile hazırlanan bir tattır.
- Efelek sarması, bahar aylarında mutlaka tadılması gereken bir lezzettir.
- Ölüğün Körü, erişte ve kıyma ile hazırlanan yoğurtlu lezzetlerdendir.
- Kuru Köfte, Ankara’ nın klasik lezzetlerindendir.
- Aş çorbası, hasta çorbası olarak da bilinir. Zengin bir malzeme ile yapılan aş çorbası, Ankara’ da tadılması gereken yöresel lezzetlerden.
- Bulgur ile yapılan yoğurtlu lezzetlerden bici aşı da Ankara’ nın klasik tatları arasında unutulmamalı.
İlginizi çekebilir: Öğretmenlerin Okuması Gereken Kitaplar