Ankara, doğa turizmi açısından da gölleri ile zengin bir ildir. Ankara’daki göller ailelerin özellikle hafta sonlarında bir tür doğa terapi alabilecekleri, nezih bölgelerdir. Ankara’nın doğal yapısı içinde, il sınırlarında kalan göller;
- Tuz Gölü, Konya ve Aksaray’ da da sınırı bulunan, 80 km. Uzunluğunda ülkenin tuz ihtiyacının büyük oranda karşılandığı eşsiz bir coğrafyadır. Kış aylarında su kuşlarının da uğrak mekanı olarak bilim insanları, araştırmacılar tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.
- Mogan Gölü Ankara’ nın doğa turizmi denildiğinde ilk akla gelen gölleri arasındadır ve set gölüdür. Eymir Gölü’ nü de beslemektedir. Gölbaşı’ nda Ankara’ ya 20 km. uzaklıktaki havzasında bulunan Mogan, çok değerli ekolojik türlerin de yuvasıdır.
- ODTÜ arazisinde kalan Eymir Gölü, haftasonları ailelerin uğrak yeridir. ODTÜ su sportlarının da kalbinin attığı Eymir Gölü, eşsiz floryası ile Ankara’ da mutlaka görülmesi gereken yerler listesinin başlarında bulunur.
- Karagöl, Ankara’ nın Çubuk ilçesine 40 km. Uzaklıkta, doğal bir kreter gölüdür. Doğa yürüyüşü için de tercih edilen merkezler arasındadır. Karagöl ormanları av hayvanlarının barındığı, doğal kaynak sularının zengin olduğu bir doğa mirasıdır. Göl çevresinde mesire alanları bulunur.
- Karagöl Kızılcahamam, heyelan sonucu oluşmuş sığ bir göldür.
- Göl Çölü; Haymana ile Bala arasındaki bir lokasyonda kalan Göl Çölü tuzlu su gölüdür.
Ankara’daki göller haritası
Ankara’daki göller haritası, doğal ve yapay göllerden oluşmaktadır. Ankara’ nın doğal gölleri Tuz Gölü, Mogan, Eymir ve Karagöl ile suları oldukça kurak olsa da belirli dönemlerde özellikle bazı nadir kuş türlerine yuva olan Göl Çölü bulunmaktadır. Doğal göller, karakteristik yapıları, tarihi ve doğal dokularıyla çok sayıda ekolojik türe ev sahipliği yapmaktadır. Ankara’ nın doğal gölleri çevresindeki mesire alanları Ankaralılar için önemli bir dinlenme imkanı sağlar. Eymir Gölü ise ODTÜ su sporlarının yayngınlaştırıldığı merkez olması açısından ülkemiz için önemlidir. Tuz Gölü ülkemizin en büyük göllerinden biri olarak ülkenin tuz ihtiyacını büyük oranda karşılar. Çok sayıda kuş türünün yuvası olan Tuz Gölü karakteristik ve eşsiz doğasıyla birçok programa, belgesele de konu olmuştur. Çubuk’ ta krater gölü olan Karagöl, eşsiz bir manzaraya sahipken, Kızılcahamam Karagöl heyelan gölü olarak ziyaret edilebilir.
Ankara’daki yapay göller
Ankara’ nın göller haritası, doğal gölleri dışında göletleri ile oldukça zengin bir coğrafyadır. Baraj Gölleri ve çevresi çok sayıda ekolojik türün doğal barınma yerleridir. Özellikle Susuz, Bucuk, Kösrelik, Kızılca göletleri eğlence amacıyla ziyaret edilebilecek bölgelerdir. Ankara’daki göller içinde yapay biçimde oluşturulmuş, doğa turizmi ile günübirlik gezilerin adresi olan göller listesi:
- Bayındır Baraj Bölü
- Sariyer Baraj Gölü
- Çamlıdere Baraj Gölü
- Kesikköprü Baraj Gölü
- Çubuk 1 ve Çubuk 2 Baraj Gölleri
- Kurtboğazı Barajı
- Beytepe Göleti
- Kayapınarı Göleti
- Kızılca Göleti
- Bucuk Göleti
- Susuz Göleti
- Kösrelik Göleti
İlginizi çekebilir: Dikkat Dağınıklığı Nasıl Geçer ?